Wat is gingivitis

Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders te maken met gingivitis. Gingivitis betekent in principe niets meer dan ‘ontstoken tandvlees‘. Gingivis betekent in medisch jargon ‘tandvlees’ en het achtervoegsel –itis duidt op irritatie of een ontsteking.

Oorzaken en kenmerken

Elke mond bevat bacteriën. Ze leveren pas een probleem op wanneer ze zich opeenstapelen in de tandplak, waardoor de tandplak verkalkt. Zo’n kalklaagje is de perfecte kweekbodem voor nieuwe laagjes tandplak en dus voor gingivitis. Voor u het weet, is er een sneeuwbaleffect opgetreden: uw tanden en kiezen zitten letterlijk en figuurlijk onder de plak. En dat is funest voor de gezondheid van uw gebit: voor u het weet treedt er gingivitis op.

Hoewel een ontsteking vaak eenvoudig te traceren is dankzij de overduidelijke symptomen (roodheid, zwelling, warmte), is gingivitis lang niet altijd warm, rood en gezwollen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij iemand zonder het te weten jarenlang met gingivitis rondloopt. Het hoofdsymptoom van gingivitis is bloed bij het poetsen of stoken. Ook kan uw tandvlees er slap uitzien, alsof de stevige veerkrachtigheid eruit is getrokken. Gingivitis berokkent u doorgaans weinig pijn. Uw mond voelt hoogstens wat ongemakkelijk nadat u een tandenstoker langs uw tanden en kiezen hebt gehaald.

Gevolgen van gingivitis

Wanneer u de bacteriën in uw ontstoken tandvlees hun gang laat gaan, kunnen ze uw kaakbot bereiken. Wanneer er geen medisch specialist aan te pas komt, kan uw kaakbot zo veel schade oplopen dat er een deel van afsterft. De bacteriën hebben dan alle ruimte om nog dieper tot uw kaakbot door te dringen. De tandhalzen komen bloot te liggen en uw tandvlees trekt zich terug. In dat soort gevallen is er sprake van parodontitis.

Preventie van gingivitis

Wilt u de vorming van tandplak en het ontstaan van gingivitis maximaal tegengaan, dan kunt u het beste zoete en zure voedingsmiddelen laten staan. Bij zure voedingsmiddelen als citroen en sinaasappelsap is het ook oppassen geblazen. U kunt die laatste bijvoorbeeld met een rietje drinken om uw tanden wat te ontzien.

Wat u ook doet, zonder een regelmatige controle loopt u een verhoogd risico op gingivitis. Regelmatige controle doet nu eenmaal wonderen voor de gezondheid van uw gebit en helpt gingivitis voorkomen.

 

 

 

Oral-B