Bij een wortelkanaalbehandeling wordt ontstoken weefsel uit het wortelkanaal verwijderd om het nestelen van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Alle tanden en kiezen in ons gebit bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte van de tand dat zichtbaar is boven het tandvlees. Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat pulpa wordt genoemd. De pulpa bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als de pulpa ontstoken is, kunnen matige tot hevige pijnklachten ontstaan. Als de tandarts constateert dat het wortelkanaal ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Zelfs als u geen pijnklachten heeft wordt een wortelkanaalbehandeling dringend aanbevolen. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar. Het ontstoken weefsel geneest niet meer. Met een wortelkanaalbehandeling worden schadelijke bacteriën verwijderd uit het wortelkanaal. De wortelkanaalbehandeling voorkomt ook dat ze zich daar in de toekomst kunnen nestelen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Als eerste worden er röntgenfoto’s gemaakt. Deze brengen de ontstoken wortel in beeld, zodat bepaald kan worden hoe de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet worden. Als het ontstoken weefsel nog leeft, geeft de tandarts

een verdoving om pijn tijdens de wortelkanaalbehandeling te voorkomen. Zodra de verdoving werkt word de tand of kies open geboord om het betreffende wortelkanaal bloot te leggen. Over de getroffen tand wordt nu een rubber lapje geplaatst om het werkgebied te isoleren en speekselvrij te houden. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

De praktijk van de wortelkanaalbehandeling

Met een goede verdoving is de wortelkanaalbehandeling in principe redelijk pijnloos. Enige napijn van een wortelkanaalbehandeling is wel gebruikelijk, maar die kan in de meeste gevallen prima bestreden worden met paracetamol of ibuprofen. Slechts in zeer spaarzame gevallen is aanvullend gebruik van antibiotica na een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.

De lengte van de kanalen wordt gemeten

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?

Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Afbeeldingsresultaat voor wortelkanaalbehandeling

De kanalen zijn gevuld

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.